Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-05-03

Ambitionshöjning för totalförsvaret


2017 fick MSB och Försvarsmakten i uppdrag av regeringen att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret. När nu uppdraget redovisas kan vi konstatera att samarbetet bidragit till att utveckla Sveriges totalförsvarsförmåga på många områden.

– Vi går nu från kunskapsuppbyggnad till konkret planläggning. I takt med att allt mer arbete genomförs och fler aktörer engageras, stärks totalförsvarsförmågan i Sverige, vilket i sin tur förbättrar krisberedskapen i landet. Mycket arbete återstår men vi har tagit stora steg i rätt riktning och fortsätter målmedvetet framåt säger Dan Eliasson, generaldirektör vid MSB.

Bevakningsansvariga myndigheter har krigsplacerat sin personal och börjat utveckla möjligheten att verka från alternativa och skyddade ledningsplatser.

Myndigheten och ett antal landsting och kommuner har också genomfört ett omfattande arbete för ökad kunskap och förståelse om vilka åtgärder som behöver vidtas i händelse av höjd beredskap eller krig. Detta för att för att kunna skydda civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och lämna stöd till Försvarsmakten.

Intressant är att engagemanget från aktörer i alla led ökar. Arbetet med kommuner och regioner har intensifierats och även näringslivet är en prioriterad aktör. Totalförsvarsövning (TFÖ) 2020 blir en viktig temperaturmätare där förmågan prövas, utvecklas och stärks.

Källa: MSB