Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2022-03-10

Är det för bra för att vara sant?

En viktig del i det moderna psykologiska försvaret är att värna om demokratin och säkerställa ett öppet och demokratiskt samhälle med åsiktsfrihet och fria medier.

Ett öppet samhälle innebär också att det är enkelt att ta sig in i det.

Krafter som vill motverka ett öppet och fritt samhälle kan utan större svårighet hitta vägar att sprida lögner och propaganda. Det är därför viktigt att vara källkritisk och att inte svälja allt man hör och ser med hull och hår.

Vi har sammanställt en lathund bestående av sju punkter med frågor du kan ställa dig själv för att testa tillförlitligheten i den information som når dig.

  1. Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.
  • Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet Verkar informationen vara ”för bra för att vara sann” så är den oftast det
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt

Kom ihåg att en demokrati bygger på att medborgare har möjlighet att fatta välgrundade beslut, och för att fatta välgrundade beslut krävs förmågan att värdera information.