Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2022-03-04

Är ditt skyddsrum funktionsdugligt?

Ett skyddsrum ska enligt lag kunna ställas iordning inom 48 timmar, det vill säga två dygn. Kan vi lita på att det är så, när det verkligen gäller? Kan vi få skydd om det värsta skulle hända? Det är den frågan vi måste ställa oss.

Börsras, brist på varor, ökad otrygghet och flyktingströmmar. Kriget i Ukraina kan få en rad effekter som påverkar Sverige. Ryssland kan också komma att agera ännu mer aggressivt framöver till exempel genom cyberattacker och desinformation.
Även om vi i dagsläget inte behöver vara oroliga för att det ska bli krig i Sverige kommer den vardag som vi känner till att bli mindre säker och mindre trygg.

Vi måste omedelbart öka vår beredskap på hemmaplan. Det finns 65.000 skyddsrum i Sverige, så internationellt sett ligger vi i högt. Men regelbundna kontroller av dessa har beklagligt nog inte prioriterats särskilt högt de senaste åren. Så nu är det hög tid att få upp farten igen. Imorgon kan det vara alldeles för sent. Vid höjd beredskap måste hela samhället hjälpas åt för att se till att det viktigaste fungerar.

Nu är det hög tid att boka en besiktning av ditt skyddsrum. I en fullständig besiktning går vi noga igenom skyddsrummets alla detaljer samt skyddsrummets stomme. All utrustning inventeras och iordningställanderitningen kontrolleras så att den överensstämmer med skyddsrummet. Besiktningen beställer du enklast här.