Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-04-26

Besiktningsmannaträff


Vår och höst anordnar vi möten med besiktningsmännen för skyddsrum för att diskutera aktuella frågor. På skyddsrumsträffarna lyfter vi frågeställningar utifrån utförarens perspektiv och belyser dem från besiktningsmannens erfarenhet och synpunkter. Målet är att uppnå en gemensam samsyn.

Den 29 mars träffades vi i våra lokaler på Fabriksvägen i Solna. Uppslutningen var som alltid stor och stämningen förväntansfull.
Jonas Eriksson från RI.SE sparkade igång dagen med att prata om betong, armering och hållfasthet. När Jonas avslutade den mycket intressanta föreläsningen, vågar vi påstå att samtliga närvarande hade full koll både på armering och betong och hur dessa två fungerar tillsammans.

Med denna nyvunna kunskap i ryggen fortsatte vi förmiddagen med att diskutera skyddsrummets stomme och rostgenomslag på armeringen. Denna livliga diskussion förde oss vidare till hållfasthet och underhållsfrågor. Skyddsrummen är många gånger byggda så att de lätt blir utsatta för väder och vind. Salter i betongen gör att armeringen blir angripen. Det är viktigt att ett skyddsrum under alla förhållanden och på alla sätt fortsätter att vara ett skyddsrum.

En annan viktig fråga som kom upp var att det i flera fall saknas information och historik om det objekt som ska besiktigas. Att åtgärderna i skyddsrummet är utförda på ett korrekt sätt med ett intyg som stärker detta. Fortsätter vi att trycka på så hoppas vi att MSB kommer att skicka med denna information per automatik framöver. Träffen avslutades med diskussioner om bristen på material som fläktar, filter och stötvågsventiler. Ett allvarligt problem eftersom skyddsrummen inte kan godkänns om detta material saknas.

Det var verkligen trevligt att få träffa alla närvarande. Nu har våren gjort sitt intåg på allvar och snart så är det sommar. Men redan nu ser vi fram emot höstens besiktningsmannaträff.