2020-05-13
Att vi nu befinner oss i en mycket allvarlig situation med coronaviruset betyder inte att andra hot mot vår säkerhet har försvunnit. Skyddsrumsspecialisten tycker att det är viktigt att se helheten inom säkerhetstänket, omfattande allt från förråd av livsmedel och mediciner till fungerande skyddsrum. Med andra ord, en allmänt utökad krisberedskap.
Här vill vi ta upp faran med cyberattackerna. Dessa attacker, som rankas som ett av de största hoten mot samhället och näringslivet, har efterverkningar som kostar enorma summor varje år. Angriparnas uppfinningsrikedom är stor och attackernas omfattning ökar ständigt.
De som iscensätter cyberattackerna gör det i syfte att förstöra, men också för att komma åt eller manipulera information. Det kan vara svårt att veta varifrån en cyberattack kommer, även om det på senare år avslöjats allt fler fall av riktade angrepp mot informationssystemen. Vi i Sverige har hittills varit förskonade från riktigt stora incidenter men faran lurar ständigt runt hörnet. Men relativt regelbundet förekommer mindre nätattacker och försök till attacker riktade mot svenska myndigheter och offentliga organisationer. Ofta i karaktären av missnöjesyttringar.
Cyberattacker riktade mot kärnkraftverk, flygledning eller trafikstyrsystem skulle kunna få mycket stora konsekvenser. Risken för sådana angrepp ökar successivt i takt med att dessa system blir allt mer beroende av nätet. Regelrätta krig har blivit både för dyra och för riskfyllda. Därför försöker man nå sitt mål på andra sätt till exempel genom it-angrepp. Genom cyberattacker är det möjligt att förstöra saker i den fysiska världen, exempelvis kan man påverka elförsörjningen, vilket skedde när Ukrainas elnät hackades och stängdes ner i december 2016.
Man kan ställa till med väldigt mycket skada på cyberarenan och säkerheten är i många fall katastrofalt dålig. Det är tyvärr alldeles för enkelt att ta sig in och stjäla information.
Och attackerna ser inte ut att minska. I likhet med coronaviruset, riskerar alla att bli hackade förr eller senare, frågan är egentligen bara hur omfattande skadorna blir och hur vi kan agera för att bromsa upp den här farliga utvecklingen.