Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-03-05

Dagens 65.000 skyddsrum räcker inte till

En ny rapport från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, slår fast att de skyddsrum vi har idag inte längre räcker till den ständigt ökande befolkningen.

Därför vill man nu att det byggs 50.000 nya skyddsrumsplatser under en tioårsperiod till en uppskattad kostnad på omkring två miljarder. De områden som prioriteras är den svenska delen av Nordkalotten, Stockholmsområdet, Gotland samt Öresundsregionen.

Under de senaste 15 åren har det inte byggts några nya skyddsrum och de befintliga behöver renoveras till en uppskattad kostnad av en miljard. Ett annat problem är skyddsmaterial som har blivit gammalt. Så sent som 1994 hade vi andningsskydd till i princip hela befolkningen. Men med tiden har många av de här skydden passerat ”bäst före datum” och destruerats. 

Hur detta ska lösas i framtiden är en fråga som MSB skjuter över till regeringen. Under tiden kommer Skyddsrumsspecialisten att i sina uppdrag aktivt tillgodose MSBs krav på skyddsrum och skyddsmaterial.