Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-05-18

De underkända skyddsrummen

Coronapandemin har gjort att intresse för krisberedskap ökat, och där ingår bland annat skyddsrum. Men alla skyddsrum är inte i det skick som de bör vara, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber gjort. Vart tionde skyddsrum som kontrollerades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, förra året skulle inte gå att iordningställa inom den uppsatta gränsen på 48 timmar.

”Det är klart att det är allvarligt. Vi har ju 64 000 skyddsrum som vi i händelse av höjd beredskap ska kunna iordningställa snabbt och är de inte iordningställda och kan motsvara de här kraven, då når vi ju inte upp de volymerna”, säger Henrik Larsson på MSB.

Det finns ett krav på att skyddsrummen ska kunna göras om ifrån till exempel cykelförråd till ett fungerande skyddsrum på 48 timmar. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att de är i bra skick, men närmare 200 av de 1 890 skyddsrum som MSB kontrollerade förra året levde inte upp till detta, en tiondel av de kontrollerade skyddsrummen.
För att se till att skyddsrummen fungerar som de ska finns ett mål om att kontrollera dem vart tionde år, men Kalibers granskning visar att drygt 80 procent av skyddsrummen inte genomgått en fullständig skyddsrumskontroll de senaste tio åren. I flera fall handlar det om över 20 år.

Skyddsrumsspecialisten arbetar med alla typer av skyddsrum; från privata fastighetsägare till försvarets anläggningar. Finns det ett skyddsrum i din fastighet är du som fastighetsägare ansvarig för att skyddsrummet är i funktionsdugligt skick. Kontakta oss snarast för att säkerställa att ditt skyddsrum motsvarar kraven.

Lyssna på Kaliber P1 om skyddsrummen här >