Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2022-04-08

Den svenska säkerheten

Ny cementkris kan stoppa försvarssatsningar

Sverige står inför en ny byggboom nu när försvaret ska upprustas. Men det finns ett problem. Efter årsskiftet kan Sverige nämligen stå helt utan cement. Bara skyddsrummen motsvarar en fjärdedel av Sveriges totala cementproduktion under ett år skriver Tidningen Näringslivet, TN i det senaste numret där bland andra Skyddsrumsspecialistens Patric Forsberg intervjuas.

Härom veckan stod det klart att regeringen vill höja försvarsanslagen till två procent av BNP, en av de största försvarssatsningarna sedan andra världskriget, enligt regeringen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tilldelats 800 miljoner kronor som ska skjutas till för att stärka det civila försvaret. Landets infrastruktur är ett tredje område som måste skyddas. Till exempel måste lager av insatsvaror byggas upp för att ha beredskap ifall vägar och järnvägar åsamkas skador vid till exempel en militär konflikt och känslig telekomutrustning skyddas.

Under många år har mycket litet gjorts för att säkerställa att svenskarna kan söka skydd i en krigssituation och Patric Forsberg är kritisk:

– Vi behöver göra något ordentligt för att ha ett fungerade civilförsvar i Sverige, säger han.

”Om vi inte kan få tag på ett material utanför Sverige så måste vi få tag på det i Sverige. Det gäller också betongen.”

För att täcka behoven krävs att det byggs ytterligare 22 500 nya rum, enligt Skyddsrumsspecialistens beräkningar. Uppskattningsvis betyder det 1,5 miljoner kubikmeter betong bara för nybyggnationen.

Läs artikeln här