Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2022-01-14

Det är dax att börja ta saken på allvar innan det är försent!

Det militära hotet från öst har blivit mer kännbart efter att Ryssland inte bara placerat omkring 100 000 soldater längs den ukrainska gränsen utan även levererat en omfattande kravlista till Nato och dess allierade.

I korthet vill Ryssland förbjuda Nato från att acceptera nya medlemsländer och samtidigt minska sin militära närvaro kring Östersjön. Något som skulle få stora konsekvenser för det svenska försvarsarbetet, menar överbefälhavare Micael Bydén. 

– Vårt uppdrag handlar om att bli en starkare försvarsmakt genom internationella samarbeten och det skulle ju raseras.

Men hur ser vårt #civilförsvar ut? Hur skulle det komma att påverkas?

Civilförsvaret har mer eller mindre legat i träda de senaste 20 åren. Exempelvis finns det nybyggda stadsdelar i storstäderna där man helt saknar befolkningsskydd i närheten av bostäderna. Detta kan bero på rena missar eller att man helt enkelt inte har projekterat för det. Skyddsrummen som finns är byggda mellan 1940 och 1980 och många av dem kan lämna mycket att önska vad gäller dagens krav på kvalitet och material. Man kan ställa sig frågan varför inte skyddsrummen på Gotland och andra strategiska ställen iordningställs med tanke på det osäkra läget i Europa? Vi behöver nå ut med information om hur saker och ting faktiskt ser ut. Hur ser Sveriges civilförsvar ut idag?

Börja med att ställa dig själv dessa frågor:

Vet du vart du ska ta vägen om det värsta skulle inträffa?
Vad skulle vara viktigt för dig om du måste vistas en tid i ett befolkningsskydd?
Finns det tillräckligt med mat och förnödenheter där?
Är min familj och mina anhöriga i säkerhet? 

Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra något. Vill du veta mer om hur vi jobbar med att bygga, renovera och underhålla skyddsrum? Kontakta oss reda idag!