Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-07-11

Det extrema vädret är det nya normala

Låga grundvattennivåer, kraftiga vindar, stormar, snöoväder, värmeböljor, torka, skred, ras, erosion och skogsbränder… listan kan göras lång. Extremt väder blir allt vanligare och utgör en allt större risk för vår hälsa. Enligt flera rapporter är situationen på väg att bli akut.

Torkor blir torrare, värmeböljor varmare och regnen ökar i mängd. Det har blivit mer antingen eller. Det regnar mer när det regnar samtidigt blir svenska grundvattennivåer allt lägre under torra perioder. Vårt svenska normalväder är snart bara ett minne blott.

Extrema väderhändelser innebär också ökade kostnader och hälsorisker. Vi har de senaste åren sett hur ihållande värmeböljor slagit hårt mot äldre, sjuka och barn. Och klimatexperterna är överens – vi kommer allt oftare att få uppleva kraftig torka, vårfloder, sommarskyfall och stormar som Gudrun och Per. Myndigheter, länsstyrelser och kommuner har därför påbörjat arbetet med att klimatanpassa samhället inför det oundvikliga.