Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2021-09-13

Det pågår ett krig nära oss

Kriget i Ukraina har nu pågått i sju år. Den senaste tiden har en rysk mobilisering skapat oro för en upptrappning. Svenska politiker borde börja förbereda sig på att Ryssland väljer att eskalera konflikten, konstaterar Patrik Oksanen, Senior fellow och redaktör Säkerhetsrådet.

Rysslands allt större militära mobilisering vid Ukrainas gränser samt i det ockuperade Krim och Donbas skapar oro. Vad Rysslands intentioner är går inte med säkerhet att säga. Kanske har inte Kreml bestämt sig heller, utan att man väljer att se vad som händer. Vad kan det föra med sig för konsekvenser för Sverige?

Kreml spelar ett farligt spel. Marginalerna är små när trupper ansamlas, en felaktig manöver eller en av misstag avlossad kula eller granat kan eskalera till fullt krig. Och Ukraina ligger närmare geografiskt än vad många svenskar tror.

Men det finns saker Sverige kan bidra med för att öka Ukrainas och vår säkerhet.

• Som ordförandeland i OSSE (Organisationen för Samarbete och Säkerhet i Europa) kan Sverige använda dessa kanaler för att markera i frågan. 

• Som EU-medlem kan Sverige driva på för att EU ska signalera till Ryssland, detta kan ske genom att man meddelar att man är beredd att exportera vapen till Ukraina i stor skala, exempelvis luftvärn och pansarbrytande robotar, vid en rysk militär upptrappning. EU behöver också pressa Tyskland till att stoppa gasledningen Nord Stream 2.

• Sverige kan också skicka signaler till Ryssland, tillsammans med Finland, att länderna kommer att söka medlemskap i Nato ifall Ryssland trappar upp mot Ukraina. 

•Sverige bör inom den närmaste framtiden resa med utrikesminister och/eller statsminister till Ukraina för att markera stöd på plats.

Detta kan göra Sverige och världen till en något säkrare plats.

Skyddsrum förknippar man nästan alltid med krig och förstörelse men ett skyddsrum är mer än så. Det har ett flertal olika och livsviktiga användningsområden. Ett skyddsrum ska vara rustat så att det även ska kunna användas vid naturkatastrofer, farliga utsläpp med farliga gaser som följd eller vid katastrofer med risk för strålning och radioaktivitet.

Skyddsrumsspecialisten arbetar uteslutande med nybyggnationer av skyddsrum, renoveringar och materialkomplettering enligt MSB:s typlösningar. Inget projekt är för stort eller för litet för oss så hör av dig!