Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-11-11

En fråga om säkerhet!

Riksdagen förväntas fatta beslutet om försvarspolitisk inriktning för 2021–2025 under nästa vecka. Ett beslut som vi hade hoppats skulle ge det sedan länge försummade civilförsvaret en knuff i rätt riktning.

Men i propositionen föreslår regeringen att investera 0 kronor i Sveriges befolkningsskydd under de närmaste tre åren! Inte förrän 2024 är det tänkt att det ska börja det ticka in pengar till ett område som i en krissituation kommer att ha stor betydelse, för att inte säga vara avgörande för allas vår säkerhet.

För de flesta svenska medborgare, som inte bär uniform i händelse av krig, och dit räknas bland andra barn, gamla och sjuka, kan skillnaden mellan ett fullt fungerande skyddsrum och ett icke fungerande vara skillnaden mellan liv och död. Detsamma gäller även för medborgare med civila arbetsuppgifter i krig som sjukvårdspersonal, räddningstjänst, polis och personal på andra samhällsviktiga myndigheter.

Detta tankesätt är inte bara direkt kontraproduktivt, utan riskerar dessutom att kasta en pågående, om än långsam, förbättring rakt in i en mycket snabb försämring.

Det sunda förnuftet säger att det är enklare och billigare att bibehålla en viss förmåga eller funktion än det är att bygga upp den igen efter tre års uppehåll.

Vi anser därför att man riskerar att slå in på en mycket farlig väg här. I förlängningen finns det också en reell risk att skyddsrumsbranschen, mot sin vilja, slutar investera i kunskap och materielutveckling eller, i värsta fall, tvingas lägga ner sin verksamhet. Och då står vi alla som förlorare.

Vi vill därför uppmana myndigheter, politiker och andra aktörer att agera och tänka om, så att vi säkerställer att det även finns budget för befolkningsskyddet 2021-2023.

Har du frågor, funderingar eller idéer på hur vi gemensamt kan påverka budgeten, tveka inte att höra av dig till Kaj Lindblom på kaj@skyddsrumsspecialisten.se eller telefon 070-0079990.