Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-07-05

Extrem torka, strömavbrott och spridning av okänd smitta – hur agerar våra samhällsinstitutioner?

Terrordådet på Drottninggatan 2017 och de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 är exempel på händelser som har satt samhällets krisberedskap på prov. Under de senaste åren har myndigheter och andra viktiga samhällsinstitutioner tagit viktiga steg för att öka samordningen och stärka beredskapen för framtidens kriser. Men är vi bra rustade inför en omfattande samhällskris som inträffar vid tillfällen då blåljusaktörerna och lokala samhällsinstitutioner redan är hårt pressade? Och hur klarar kommunerna uppgiften? Att detta är viktiga frågor råder inget som helst tvivel om. De livliga debatterna och seminarierna om säkerhet tog stor plats och fick mycket uppmärksamhet under årets Almedalsvecka.

– Arbetet med räddningstjänsterna har varit eftersatt men nu börjar vi komma i kapp, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.