Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2021-10-13

Bättre förekomma än förekommas

Genom att se hur våra grannländer agerar mot andra kan vi lära hur de skulle kunna komma att agera i vårt närområde. Att de avlägsna konflikterna som pågår just nu inte skulle påverka vår säkerhet i framtiden är en myt som vi snarast måste komma bort ifrån.

Den senaste konflikten som blommat upp är efterspelet av att USA nu lämnat Afghanistan. Fortfarande råder stor ovisshet om vilka konsekvenserna av detta kommer att bli.

Anledningen till USAs närvaro på afghansk mark var ”kriget mot terrorismen” som startade efter terrordåden 9/11, hösten 2001. Det USA-ledda anfallet var riktat mot talibanregeringen, som beskyddade Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida. Efter Barack Obamas makttillträde i USA 2009 talades det inte längre om ”krig mot terrorismen”, men den väpnade konflikten fortsatte som förut.

Talibanrörelsens främsta motståndare i Afghanistan hade länge varit den Norra Alliansen, bestående av flera grupper, ledda av krigsherrar med olika intressen, men med en gemensam fiende i talibanerna. USA gjorde därför Norra Alliansen till sin främsta lokala allierade partner. Tills för några månader sedan då talibanerna kunde återta makten utan nämnvärt motstånd från de afghanska regeringsstyrkorna.

Vad händer nu? Tillbakadragandet av amerikanska och andra internationella styrkor kan skapa möjligheter för fred men det kan också leda till ett fullständigt inbördeskrig, där olika grupper, understödda av andra länder, kämpar om makten.

Nu när USA:s militär dragit sig ur Afghanistan har både Ryssland och Kina ökat sin militära närvaro och aktivitet i de centralasiatiska länderna. Kina skyddar sina ekonomiska intressen och vill ha stabilitet i regionen då Afghanistan har viktiga naturresurser och ett strategiskt läge för Kina. Rysslands intresse ligger främst i att skydda de forna sovjetrepublikerna Uzbekistan och Tadjikistan.

Ryssland och Kina hade i augusti en gemensam militär övning med 10 000 man i Kina nära gränsen till Afghanistan. Officiellt var syftet med övningen, terroristbekämpning. Båda länderna har behållit sina ambassader i Kabul och förhandlar med talibanerna.

Det råder stor osäkerhet i regionen och ingen kan riktigt förutsäga vad som kommer att hända den närmaste framtiden. Men vi ska inte låta oss luras av att det som händer, sker på långt avstånd från oss och det trygga Sverige. Ryssland är en nära granne som i allra högsta grad påverkar vår säkerhet. Genom att se hur Ryssland agerar mot andra kan vi också lära hur de skulle kunna komma att agera i vårt närområde. Genom att vara informerade kan vi också bidra till att förebygga konflikter som kan driva flyktingströmmar till Sverige och Europa. Genom att vara beredda och investera i ett utökat civilskydd kan vi avsevärt förbättra vår säkerhet och förhindra att bli tagna på sängen. Men vi måste göra det nu, sedan kan vara för sent.