Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-08-23

Hesa Fredrik

Hesa Fredrik har väl de flesta hört. Signalen är en del i VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, systemet som används för att varna eller informera allmänheten om problem inom vissa samhällsfunktioner. Systemet ska användas vid stora olyckor, allvarliga händelser och i störningar i elnät eller telenät. Men även vid beredskaps- eller flyglarm om Sverige skulle hamna i en krigssituation.
Hesa Fredrik testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15. En sju sekunder lång signal följt av 14 sekunders tystnad i allt som allt under minst två minuter. Klockan 15.05 avslutas testet med en särskild signal som kallas ”Faran över”.
Om du hör Hesa Fredrik en fredag eller någon annan veckodag än ovanstående är rådet att du gör bäst i att hålla dig inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och ratta in P4 för mer information.
I bästa fall är det bara vajsing på systemet, i värsta fall befinner vi oss i skarpt läge.

Hur fick då signalen sitt namn? När larmet testades för första gången 1931 tyckte Oscar Fredrik Rydqvist, som då var krönikör på Dagens Nyheter, att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan som en löpeld.