Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-10-28

Krig och fred ­– och allt däremellan

Det svenska totalförsvaret bygger på lagstiftning. I en återaktiverad totalförsvarsplanering blir alla medborgare mellan 16 och 70 år förpliktigade att delta i totalförsvaret. Vad är det då som gäller om vi skulle hamna i en beredskapssituation? Här måste vi till en början göra skillnad mellan krissituationer som pandemier, skogsbränder, snöstormar och andra olyckor och regelrätta militära angrepp och krig.

Men det finns också en gråzon där saker och ting till en början kan se ut som något helt annat. Istället för en uppenbar krigshandling kan det första som sker i en väpnad konflikt se ut som att det är en slumpmässigt uppkommen kris.  Fientliga handlingar kan smyga sig på utan att vi tycker att det finns grund för att höja beredskapen och med risk att vi inte reagerar förrän det är för sent.

I Folk och Försvars videoserie Kriget och Lagen följer vi ett fiktivt scenario från fred, via kris och gråzon, till krig och sedan tillbaka till fred igen.

 Serien som du ser här, består av tre avsnitt som publiceras veckovisFacebookLinkedInTwitterDela