Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2021-04-29

När kriget kommer

Vi vill än en gång slå ett slag för serien ”När kriget kommer”. Bakgrunden till serien är den låga kunskapsnivån kring Försvarsmaktens uppgifter och försvarspolitiska frågor i samhället. Bra och tydligt presenteras en tidsenlig bild av hur en modern konflikt skulle påverka samhället och vilka krav det ställer på Sveriges framtida militära försvar. Den förlegade hotbilden från kalla krigets dagar är förbi. De hot som det militära försvaret och det civila samhället kan komma att möta har blivit mer komplexa. Det övergripande budskapet är att det militära försvaret, den civila beredskapen och försvarsviljan tillsammans kan utgöra den tröskeleffekt som ska verka avskräckande för en potentiell angripare.

Avsnitt 5 tar upp frågan om vad som egentligen är värt att försvara? Frihet och demokrati är ingen självklarhet. Många har genom tiderna fått kämpa för något som vi kanske tar för givet.

Vi kan inte förbereda oss för allt men vi kan känna oss mer trygga om vi ökar vår medvetenhet.

Se den hyllade serien här!