fbpx

Massivt strömavbrott – minst 48 miljoner drabbade


Nästan hela Argentina och Uruguay blev utan el efter ett massivt strömavbrott på söndagen.
Det är första gången som ett elavbrott slår ut båda länderna samtidigt. Även Paraguay drabbades hårt, samt delar av Brasilien och Chile.
Strömavbrottet ska ha orsakats av ett fel i ett kustbeläget elnät i Argentina. Hur felet uppstod är fortfarande oklart. Trafiken och vattenförsörjningen påverkades och i de affärer som lyckades hålla öppet började hyllorna med vattenflaskor att snabbt sina. Bilder från Buenos Aires visar nedsläckta tunnelbanestationer och butiker, stillastående tåg och trafikljus ur funktion. Låter det här som science fiction, som en dyster framtidsvision? Sanningen är att detta hände bara för några dagar sedan. På riktigt!

Elavbrott eller avbrott i fjärrvärmeförsörjningen kan inträffa när som helst och kan pågå i flera timmar eller dygn. Allra känsligast är vi på vintern när det är både kallt och mörkt. Har du vad du behöver hemma för att klara ett längre avbrott?
Du måste vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av elavbrott som är minst 24 timmar. Det finns mycket du kan göra. Vilka lösningar som passar dig påverkas av dina behov och dina egna förutsättningar. Om du i förväg tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid elavbrott så behöver du inte överrumplas i onödan.

Bra att ha hemma i händelse av elavbrott:

Ficklampa och extrabatterier så att du kan se i mörkret
Stearin-/värmeljus och tändstickor/tändare
En batteridriven radio så att du via Radio P4 kan få information om elavbrottet
Extra laddningsbatteri (powerbank) till mobiltelefonen
Ett campingkök eller matvaror som inte behöver tillagas eller förvaras i kylskåp
Våtservetter att tvätta dig med ifall vattenförsörjningen slutar fungera samt soppåsar att trä över toalettstolen om det inte går att spola
Några PET-flaskor med infruset vatten i frysen så att du kan ta fram och tina dessa om du behöver dricksvatten eller vatten för matlagning
Sovsäck och filtar
Reservkamin och bränsle

Men det finns ljus i tillvaron, allt är inte mörker. Nu har vi en fin midsommar att se fram emot.

Trevlig helg önskar vi dig!