Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-05-22

På söndag är det val


Att man har rätt att yttra sig fritt är för oss självklart, men den friheten kan utnyttjas av de som är ute för att skada demokratin. Det finns flera sätt att sprida falsk och förvrängd information och propaganda. Dagens teknik ger också många möjligheter att manipulera ljud, bild och till och med film.

På söndag är det val till Europaparlamentet. Demokratiska val i andra länder har vid flera tillfällen utsatts för försök till påverkan genom bland annat IT-attacker, falsk information och ryktesspridning. Därför gör MSB bedömningen att det inte går att utesluta att det svenska valet till Europaparlamentet också kan utsättas för påverkan.

I detta läge är det extra viktigt att de myndigheter, länsstyrelser och kommuner som arbetar med valet är samordnade och att de är medvetna om hoten för vilseledning, desinformation och propaganda och om sina egna sårbarheter. MSB skyddar EU-valet genom att stödja denna samordning.

Utöver detta behöver vi alla, både ansvariga aktörer och enskilda personer, tänka till innan vi gör ett påstående vi har hört till en sanning. Om du ser eller läser något som gör dig väldigt upprörd kan det vara läge att koppla på det källkritiska tänkandet.

Fria och självständiga val är själva kärnan i demokratin. Därför behöver vi värna vårt lands rätt till fri debatt, yttrandefrihet och självständigt beslutsfattande.