Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2021-12-17

Plötsligt händer det

I en krissituation kan nästan hela vardagen som du tagit som självklar, plötsligt sluta att fungera. Vid ett större elavbrott påverkas hela vår existens. Tåget och tunnelbanan stannar. Sjukhusen stänger. Butikerna kan inte längre hålla öppet. Hemma slocknar både tv och internet, hela köket med kyl, frys och spis gapar tomt och kallt. Ganska snabbt kollapsar hela vardagen.

Så vad behöver du för att klara dig en kortare tid i krisens skugga?

De grundläggande behoven är värme, mat och vatten. Så om du tänker dig en krislåda eller rättare sagt en beredskapslåda så bör den innehålla:

Värme

Något för att hålla värme i ditt boende, speciellt under vinterhalvåret. Det kan vara värmefiltar, värmeljus, gasolkaminer, gasol eller spritkök. Kan du kombinera detta med utrustning du samtidigt kan laga mat med så är det förstås en fördel.

Vatten

En genomsnittlig person behöver cirka 3 liter vatten om dagen att dricka och till matlagning. Tillgång till rent dricksvatten är livsviktigt. Du kan rena det genom att koka det, filtrera det eller på kemisk väg döda skadliga partiklar. Det mest effektiva sättet att rengöra vatten är att först filtrera det och sen koka det.

Mat

Konserver och torrvaror, som pasta och bönor är ett utmärkt alternativ. Idag finns också frystorkad mat med upp till 25 års hållbarhet tillgänglig. Den frystorkade maten håller också ett högt näringsvärde. De finns självklart också i gluten- och laktosfria varianter likväl som vegetariska och veganska för de som önskar.

Ljus

En bra och rejäl ficklampa klarar du dig inte utan när strömbrytaren på väggen har tappat sin mening.

Nyheter

Det är oerhört viktigt att du få veta vad som händer runt om dig och att du nås av den senaste informationen från myndigheterna.

Vid ett elavbrott så slutar din tv att fungera. Brukar du få dina nyheter via mobilen så kan du glömma det nu. Du behöver en radio som inte är beroende av externa energikällor, som tex en vevradio.

Första hjälpen

I det här läget så är det bra att kunna ta hand mindre skador själv. Mindre skärskador och frakturer kan behandlas genom innehållet i ett väl tilltaget första hjälpen-kit. Komplettera med eventuella mediciner du är beroende av.

Håll dig ren

När du inte längre har tillgång till rinnande vatten och fungerande sophämtning så kan hygienen snabbt nå en bottenpunkt. Att hålla både dig själv och omgivningen något så när ren är av högsta vikt för den grad av välbefinnande som ändå måste upprätthållas i denna situation. Sanitetspåsar kan läggas ner i toaletten för att fånga upp det man inte längre kan spola ner och våtservetter som ett alternativ till en dusch är några av de saker man bör ha i lådan.

Kontanter

När elförsörjningen slutar fungera kraschar även betalsystemen. Då går det inte längre att betala med kort, eller Swish. En bunt sedlar fungerar i de flesta lägen.

Det var några av de saker som är viktiga att ha till hands i en krissituation. Listan kan göras mycket längre. Fundera lite på vad du skulle vilja ha i din beredskapslåda och se nu till att den är laddad och klar om det värsta skulle hända. Att skjuta upp det till imorgon kan vara en dag för sent.