Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-05-28

Stockholms skyddsrum är i dåligt skick

Enligt Mitt i Stockholm är allmänna skyddsrum i uselt skick. Vid kris eller krig skulle de inte kunna användas, enligt fastighetskontoret. Och det finns inga pengar för att fixa till dem.

Stockholms stad ansvarar för 22 aktiva skyddsrum. Men inget av dem uppfyller kraven och de kan inte fullgöra sin funktion som skyddsrum i händelse av kris eller krig, kan Mitt i nu avslöja.

Skyddsrummen används i dag som till exempel garage. Men staden har skyldighet att ställa i ordning dem inom 48 timmar, vilket i dagsläget inte är möjligt. Det framkommer av fastighetskontorets budget för åren 2020-2022. För att skyddsrummen ska kunna användas krävs bland annat bra ventilation, stötvågsdörrar och toaletter. Det skulle krävas många miljoner för att kunna fixa till dem, pengar som saknas i budgeten. Åtstramningar och avsaknad av nya medel gör att den rådande 48 timmars-gränsen inte kommer att klaras i händelse av en allvarlig kris eller krig, säger man på fastighetskontoret.

Dröjer år innan de eftersatta skyddsrummen rustas