Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2022-02-26

Vad är det som händer i Ukraina? Och varför just nu?

En kort genomgång: Ryssland och Ukraina har en gemensam historia. De folk och länder som kom att bli Ryssland och Ukraina har sitt ursprung i Kiev och riket som uppstod där på 900-talet. Tusen år senare ingick både Ryssland och Ukraina i Sovjetunionen. 1991 kollapsade Sovjetunionen varpå Ukraina och Ryssland blev självständiga nationer. Sedan dess har Ukraina, Europas näst största land till ytan, stått i valet och kvalet att närma sig antingen EU eller Ryssland. 2014 bröt protester ut mot den dåvarande rysslandsvänlige presidenten Janukovytj och hans regering. Janukovytj flydde landet och under hans efterträdare närmade sig Ukraina EU. Under våren 2014 annekterade Ryssland Krim i strid med internationell rätt, och gick in med styrkor i regionen Donbass i östra Ukraina. Delar av regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina styrs i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva. De ligger i konflikt med den ukrainska ledningen och vill separera sina regioner från Ukraina.

I december 2021 presenterade Kreml en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket. Ryssland krävde samtidigt att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna avfärdade kraven som orimliga. Den 21 februari i år förklarade Rysslands president Vladimir Putin Luhansk och Donetsk som självständiga territorier och beordrade några dagar senare ryska trupper att gå över gränsen. Enligt Putin ska de agera som ”fredsbevarande styrkor” – något övriga världen verkar ha svårt att tro på. 

Bilder från Ukraina visar långa bilköer och fyllda tågstationer där civila desperat försöker fly den ryska invasionen för att ta sig i säkerhet. Vid ett militärt angrepp ska skyddsrummen snabbt ge skydd åt civilbefolkningen. Men verkligheten är att långt ifrån alla får plats. I dag finns det skyddsrum med plats för omkring sju miljoner människor i Sverige – med en befolkning på ungefär 10 miljoner. Få länder i världen kan mäta sig med Sveriges investeringar i och byggande av skyddsrum. Men trots det skulle alltså runt tre miljoner svenskar stå utan skyddsrum – om krisen kommer. Med bristande kontroll över Sveriges befintliga skyddsrumsbestånd så tycks regeringens inställning länge varit att det är morgondagens problem. Men nu verkar morgondagen ha kommit ytterst nära.

Skyddsrumsspecialisten stöttar Ukrainas folk och deras rätt att leva i fred och frihet! Kriget måste stoppas. De ryska trupperna måste genast dras tillbaka. Ge freden och diplomatin en chans!