Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-08-09

Vad gör du om butikshyllorna gapar tomma? Är du rätt förberedd klarar du en besvärlig situation bättre

En snöstorm, ett strömavbrott eller en långvarig torka kan snabbt vända upp och ner på din vardag. Om leveranserna till mataffären inte kommer fram blir det snart tomt på butikshyllorna. För att du och din familj ska kunna klara er tills krisen är över är det bra att ha ett lager med mat och vatten hemma. Tänk på att välja matvaror som kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning, och som kan förvaras i rumstemperatur. I en krissituation är det viktigt att maten ger tillräckligt med energi som till exempel nötter, frön, mandel, torkad frukt, mörk choklad och energibars.

Andra hållbara matvaror är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Glöm inte mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao. Och så det viktigaste: dricksvatten. En god idé är att alltid ha upptappat dricksvatten hemma. Beräkna minst tre till fem liter per person och dygn och förvara vattnet mörkt i plastdunkar som är avsedda för dricksvatten. Eller frys in pet-flaskor med vatten i frysen så är du förberedd om krisen kommer.