Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-04-01

Vi går under jorden

År 1959 producerades en informationsfilm om Sveriges skyddsrum som fick namnet ”Vi går under jorden”
När man ser den här lilla fina filmen kan man, när man hämtat sig från nostalgin som bara sköljer över en, ställa sig denna fråga. Kommer nu, efter flera års av sorglig nedprioritering, skyddsrummen återigen bli en väsentlig faktor i civilförsvaret? Vi får hoppas på det.
Filmen visar med idylliska färger hur skyddsrummen kunde se ut för sextio år sedan. Vi kliver ner i civilförsvarets underjordiska ledningscentraler med fullt fungerande luftrenare, motordrivna reservelverk, matsalar, logement och sambandscentraler. Vi får även se exempel på fredstida verksamheter som pingislokaler för ungdomar och förvaringsutrymmen för cyklar. Från Mariaberget i Västerås ser vi bra exempel på mer ambitiösa initiativ. Här finns bland mycket annat en teatersalong, bilverkstad, hobbylokaler, gymnastiksalar och studielokaler.
Allt klart för att skydda befolkningen i händelse av kris! En kris som vi nu lärt oss, aldrig går att förutsäga men som alltid visar sig när man är som minst beredd.