Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-01-17

Vi har alla en uppgift i totalförsvaret

Genom att förbereda oss skapar vi ett mer motståndskraftigt samhälle. Vi har alla en uppgift om Sverige hotas. I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.
Totalförsvaret omfattar det civila och militära försvaret tillsammans och gäller all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Sveriges totalförsvar ska skydda och försvara landet, människors liv och hälsa, samhällets funktioner likaväl som de grundläggande värdena demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Ett väl fungerande och välkänt totalförsvar ska avhålla andra från att vilja angripa eller utöva påtryckningar mot Sverige.

2019-2020 ska det för första gången på 30 år bli en gemensam totalförsvarsövning, det vill säga en fältövning med det civila tillsammans med det militära.
Försörjningsberedskapen behöver en nystart, alla har en roll i det civila försvaret. Alla måste bidra, det gäller även näringslivet, säger Camilla Asp, chef för avdelningen för krisberedskap och civilt försvar på MSB.
Här kan du lyssna på ett inslag från Folk och försvar som sändes i Sveriges Radio tidigare i veckan:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7384329