Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-10-07

30 meter ner i berget

30 meter ner, med ingång från Renstiernas gata ligger Pionen, det civila försvarets nu nerlagda ledningsplats (skyddsrum) under Vita bergen på Södermalm i Stockholm. Bergrummet som ursprungligen byggdes som en ledningscentral för civilförsvaret huserar numera en serverhall. Totalt fanns det fem stycken anläggningar av denna typ i Stockholms innerstad.

Bakgrunden är att det 1943, mitt under det brinnande världskriget, behövdes skyddade arbetsplatser där viktig ledningspersonal kunde fortsätta jobba även om Stockholm skulle bli drabbat. Anläggningen kunde även skydda räddningsfordon undan ett anfall. Personalen skulle i huvudsak bestå av räddningstjänst, sjukvårdspersonal samt representanter från kommunen.
På 70-talet renoverades berget för att tåla en direktträff av en konventionell flygbomb. Man förstärkte även anläggningen för att kunna stå emot en eventuell kärnvapenattack i dess närhet.

Även om det idag används i ett annat syfte än det var tänkt från början så är det i allra högsta grad viktigt att den här typen av anläggningar bergrum fungerar som de ska, vilket innebär regelbundna besiktningar, renoveringar och underhåll.

Att utföra dessa arbeten ställer hårda kunskapskrav på oss som entreprenör. Säkerhets- och funktionskrav på installationer som görs måste alltid vara rätt utförda och kraven på de material som används måste vara höga. Tanken är att bibehålla de ursprungliga intentionerna rörande skydd och säkerhet som man hade 1943 men under ständig utveckling.

Har du verksamhet i bergrum och behöver hjälp med tillbyggnad, ventilation eller
renovering. Tveka inte att höra av dig till patric@skyddsrumsspecialisten.se så hjälper vi dig.