Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-03-12

Det är teamet som skapar framgången!

Vi hade nyligen ett bra snack med Andreas Lundgren i Ludvika. Andreas delar sitt yrkesliv mellan att driva ett eget företag i bildelsbranschen och jobba som timanställd instruktör, med inriktning handboll på gymnasiet.
Han hinner också med att vara tränare i Ludvika Handbollsförening, som Skyddsrumsspecialisten är stolt sponsor av. Värt att nämna är att Andreas har en TS3 utbildning i bagaget, den högsta nationella nivån inom handbollen, som är godkänd av EHF. Ett krav för att få utbilda och träna i de högsta ligorna.

Hej Andreas, berätta lite om din ledarstil:
Respekt är ett nyckelord för mig, med det menar jag respekt för sig själv, för sina lagkamrater och för sina motspelare. Ja, respekt för hela sin omgivning helt enkelt. Sedan ställer jag höga krav på spelarna och jag förväntar mig att de har krav på mig. Det handlar ju om att hela tiden höja utvecklingsnivån. Att alltid ge mer än vad man förväntar sig tillbaka är ett bra tankesätt. Engagemang och entusiasm är viktigt, men vi måste också ha tydliga regler för vårt beteende, både på och utanför planen.

Vilka är dina största utmaningar som tränare?
Det kan vara en utmaning att arbeta med de medel som finns på en mindre ort. Många duktiga spelare tror att de har bättre förutsättningar att utvecklas om de lämnar Ludvika men det är inte alltid som det stämmer.
Jag brukar till exempel be mina 16-åringar att ställa den här frågan till de gymnasieskolor de funderar på att söka till: Hur många spelare på elitnivå har ni utbildat? Ofta visar det sig att de är ganska få. De flesta som spelar på elitnivå har faktiskt utbildat sig lokalt.
Man måste även försöka skapa bra förutsättningar för verksamheten. Till exempel att hitta bra tider för träningarna så man slipper gå upp i ottan eller träna mitt i natten. Få fram bra tränare, hjälpa till med det sociala, som bostäder och transporter. Det grundläggande för att kunna göra ett bra arbete är att bygga upp långsiktiga relationer. I vissa fall fungerar man mer som en mentor eller fadder för spelarna. Vill man göra ett bra jobb måste man vara mycket mer än bara en tränare, det är viktigt att komma ihåg.

Hur motiverar du spelarna?
Jag försöker få dem att bli bra på att ta eget ansvar. De måste förstå att laget är viktigare än individen, alltså gäller det att hjälpa varandra och stödja varandra för att nå framgång, både som lag och individuellt. Det är något man måste förstå för att utvecklas.
En annan viktig sak är tålamod. Att bli en bra spelare kan ta upp till 15 år. Är man tillräckligt motiverad och är man beredd att lägga den tid som krävs för att uppnå detta? Det är frågor man måste ställa sig.

Vilka framgångar har ni haft den senaste tiden?
På Ungdoms-SM blev våra pojkar 16 år ett av landets 10 bästa lag. Det känns definitivt som ett stort steg framåt.

Vilka sidor tycker du är viktiga hos en tränare?
Ödmjukhet. Att kunna se alla likväl som att kunna synliggöra alla. Vi är alla olika, men när vi kliver ut på planen så är vi alla lika, oavsett var vi kommer ifrån och vilken socialgrupp vi tillhör. Det är teamet som skapar framgången!

Har du andra sociala engagemang?
Jag har varit väldigt engagerad i arenabygget här i Ludvika. Nu har vi bara en tävlingshall och vi är i behov av en riktig arena. Jag har lagt mycket tid för att genomdriva detta på kommunal nivå och genom att resa runt till andra arenor för att få inspiration. Nu verkar det i alla fall vara på gång även om det politiska beslutet måste ha sin gång….