Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2021-01-20

Idag, den 20 januari infaller den årliga Lösenordsbytardagen.

Det är idag vi ska se över och byta lösenord till våra olika konton på internet. Vi får ofta höra om läckta inloggningsuppgifter, kapade konton och uppmaningar att välja säkra lösenord. Så hur gör man för att känna sig säker på nätet?

Ett bra lösenord är ett som både är svårt att gissa för någon annan och svårt att upptäcka med en lösenordsknäckare, men samtidigt lätt för dig att komma ihåg. Den som är ute efter att obehörigt ta sig in på ditt konto brukar testa typiska mönster med hjälp av vanliga ord i olika språk eller vanliga lösenord och lösenord som har läckt ut tidigare. Så här gäller det att tänka till. Det ska vara lätt att komma ihåg men svårt att lista ut. Dessutom ska du undvika att använda ett och samma lösenord till flera konton.

Problemet med samma lösenord till flera konton är att det räcker med läckta uppgifter på ett konto för att komma åt andra konton med samma lösenord. Om angriparen lyckas att ta sig in på ditt e-postkonto så räcker det för att återställa lösenorden på alla konton som är kopplade till e-postadressen. Därför ska du vara extra noga med lösenordet till e-postkontot.

Det är alltså bra att byta lösenord då och då. En tumregel är att byta minst en, men gärna ett par gånger om året. Så varför inte idag? Listan för de sämsta lösenorden toppas av ”123456”, ”123456789”, ”qwerty” och ”Password” så välj helst något annat.