Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-06-20

Massivt strömavbrott – minst 48 miljoner drabbade

Nästan hela Argentina och Uruguay blev utan el efter ett massivt strömavbrott på söndagen.

Det är första gången som ett elavbrott slår ut båda länderna samtidigt. Även Paraguay drabbades hårt, samt delar av Brasilien och Chile. Strömavbrottet ska ha orsakats av ett fel i ett kustbeläget elnät i Argentina. Hur felet uppstod är fortfarande oklart. Trafiken och vattenförsörjningen påverkades och i de affärer som lyckades hålla öppet började hyllorna med vattenflaskor att snabbt sina. Bilder från Buenos Aires visar nedsläckta tunnelbanestationer och butiker, stillastående tåg och trafikljus ur funktion. Låter det här som science fiction, som en dyster framtidsvision? Sanningen är att detta hände bara för några dagar sedan. På riktigt!

Elavbrott eller avbrott i fjärrvärmeförsörjningen kan inträffa när som helst och kan pågå i flera timmar eller dygn. Allra känsligast är vi på vintern när det är både kallt och mörkt. Har du vad du behöver hemma för att klara ett längre avbrott?

Du måste vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av elavbrott som är minst 24 timmar. Det finns mycket du kan göra. Vilka lösningar som passar dig påverkas av dina behov och dina egna förutsättningar. Om du i förväg tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid elavbrott så behöver du inte överrumplas i onödan.

Bra att ha hemma i händelse av elavbrott:

  • Ficklampa och extrabatterier så att du kan se i mörkret
  • Stearin-/värmeljus och tändstickor/tändare
  • En batteridriven radio så att du via Radio P4 kan få information om elavbrottet
  • Extra laddningsbatteri (powerbank) till mobiltelefonen
  • Ett campingkök eller matvaror som inte behöver tillagas eller förvaras i kylskåp
  • Våtservetter att tvätta dig med ifall vattenförsörjningen slutar fungera samt soppåsar att trä över toalettstolen om det inte går att spola
  • Några PET-flaskor med infruset vatten i frysen så att du kan ta fram och tina dessa om du behöver dricksvatten eller vatten för matlagning
  • Sovsäck och filtar
  • Reservkamin och bränsle

Men det finns ljus i tillvaron, allt är inte mörker. Nu har vi en fin midsommar att se fram emot.

Trevlig helg önskar vi dig!