Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2021-08-25

Skyddsrum – så funkar det del 2

Skyddsrummen är till för civilbefolkningen men du behöver inte ha svenskt medborgarskap eller vara bosatt i Sverige för att få söka skydd i ett skyddsrum. Du tillhör inte något visst skyddsrum utan du går helt enkelt till det som ligger närmast eftersom det inte är säkert att du befinner dig hemma när du behöver söka skydd. Är det fullt i ett skyddsrum får du ta dig till nästa. På MSB:s hemsida finns en karta över alla Sveriges skyddsrum.

Ett skyddsrum är inget primärt mål vid en attack. Det ska skydda mot tryckvåg och splitter från en bomb som slår ner i närheten av skyddsrummet. Det skyddar även mot gaser, radioaktivitet och biologiska stridsmedel. 

Skyddsrummet är inte precis ett lyxigt utrymme. Här finns det du primärt behöver för att klara dig en kortare tid. Ventilation, vatten och torrtoaletter. Mat måste du själv ta med dig.

Tänk på att den ska tåla att förvaras i rumstemperatur i några dagar och inte behöva värmas. Andra saker som är bra att ha med sig är toapapper, hygienartiklar, mediciner, värdehandlingar och varma kläder. Glöm inte ficklampa och en batteridriven radio eller vevradio för att kunna få den senaste informationen. Husdjur får du tyvärr inte ta med.

Skyddsrumspecialisten bygger, besiktigar och ser till att Sveriges skyddsrum uppfyller de krav som ställs av myndigheterna. I dessa krav ingår att ett skyddsrum som i vanliga fall används som pingisrum eller cykelförråd ska kunna tömmas och iordningställdas till fullt fungerande skyddsrum inom 48 timmar vid höjd beredskap.

Vårt jobb är att se till att du kan känna dig trygg i ditt skyddsrum klarar av allt detta inom 48 timmar. Vill du veta mer om hur vi jobbar, kontakta oss här.