Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2022-04-22

Standard för skyddsrum

På initiativ av Finland har ett förslag för en ny standard för skyddsrum på internationell nivå tagits fram. Detta är bakgrunden till att Svenska Institutet för Standarder (SIS), tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), nu har bildat en ny arbetsgrupp för skyddsrum där Anders Nilsson från Skyddsrumsspecialisten är en av medlemmarna.

”Oroligheterna i omvärlden skapar ett ökat behov och intresse av standarder inom samhällssäkerhetsområdet. Skyddsrum är nu ytterligare ett standardförslag med avsikt att stärka svensk förmåga att skydda befolkningen i händelse av kris eller krig”, säger SIS vd Annika Andreasen i ett pressmeddelande.

Redan förra året började arbetet med Sveriges skyddsrum ses över. Efter Rysslands invasion av Ukraina har skyddsrummen hamnat i fokus ytterligare.

När en internationell standard tas fram så är den sedan frivillig att använda för alla länder som tagit fram standarden. Det är alltså upp till de svenska aktörerna som hanterar skyddsrum att ta det beslutet i framtiden.

I hela landet finns det cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Senast man byggde nya skyddsrumsplatser i Sverige var 2002.

För mer information hör av dig till Anders Nilsson.