Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2019-07-16

Vad är ett skyddsrum?

Alla har väl hört talas om skyddsrum. Bor du i ett flerfamiljshus så brukar det användas som cykelrum. Men vad är ett skyddsrum egentligen? Och vad krävs för att det ska bli klassat som ett? Här kommer en kort genomgång:

Ett skyddsrum är en lokal eller ett utrymme avsedd att skydda människor och material mot skador från olika typer av stridsmedel. Skyddsrummet är oftast en byggnadstekniskt förstärkt lokal, till exempel som del av källaren i en byggnad. Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan komma att användas. De skyddar mot såväl stötvågor och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning. Ett skyddsrum ska kunna ställas i ordning för sitt ändamål inom två dygn. När det är fara för krig tillämpas ett beredskapslarm. Larmet består av ljudsignaler i 30 sekunder med 15 sekunders uppehåll. När larmet tjuter ska du lyssna på radion, snabbt ordna så att du kan lämna din bostad, undvika att använda din telefon timmarna efter larmet och ta reda på var närmaste skyddsrum finns och hjälpa till att ställa i ordning det.