Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta, läs mer om hur vi hanterar cookies.

Jag förstår

2020-04-24

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Den frågan ställs i broschyren ”OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER” som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med krisberedskapsveckan 2018.
Tanken med broschyren var att innehållet skulle hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter. Men när man läser den idag så upptäcker man att det var ett hot som inte kom med, nämligen pandemier. Nu är vi där. Mitt uppe i coronaviruspandemin som är på god väg att lamslå en hel värld. Folksamlingar större än 50 personer är förbjudna. Skolor är stängda. Utlandsresorna är ett minne blott. Företag dukar under. Idrotten har stannat av och alla stora evenemang skjuts på framtiden.
Många människor känner stor oro inför en alltmer osäker omvärld. Vi har en tradition att lita på våra myndigheter. Vi räknar med att samhället ska fortsätta fungera. Men ansvaret för vårt lands säkerhet och trygghet är gemensamt för alla som bor här. En av våra viktigaste tillgångar när något hotar oss är vår vilja att hjälpa varandra.
Vi har sagt det förut men vi upprepar det igen;
Även om Sverige är tryggare än många andra länder, finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Fred, frihet och demokrati är värden som vi måste skydda och stärka varje dag.

Nu är ”OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER” ännu mer aktuell än någonsin.