2021-03-25
Från att ha varit världsbäst på att bygga skyddsrum är de svenska skyddsrummen nu i dåligt skick. Allt för lite görs för att underhålla skyddsrummen, menar kritiker.
– Man har fattat ett antal felaktiga beslut som gör att det drar onödigt långt ut på tiden att få fungerande skyddsrum, säger Skyddsrumsspecialistens Anders Nilsson som menar att regering och ansvariga myndigheter inte tar sitt ansvar för att bibehålla skyddsrummen i brukbart skick.
Ett skyddsrum ska klara stötvågen från en 250 kilos bomb på fem meters avstånd och det ska skydda från brand, explosioner, splitter och giftig luft? Men klarar dom det idag?
Sverige har varit världsledande på skyddsrum – omkring 65 000 har byggts i landet och tillsammans rymmer de 7 miljoner människor. Den 23 februari medverkade Skyddsrumsspecialisten i radioprogrammet Vetenskapsradion Historia i P1 som
undersökte hur det kom sig att Sverige blev skyddsrumstokigt vid tiden strax före andra världskrigets utbrott och hur skyddsrummen format landet. Vi får också följa med ner i ett av landets alla skyddsrum för att ta tempen på hur rummen mår idag.
Lyssna på SR https://sverigesradio.se/avsnitt/1674843